Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Wat is Shiatsu

Shiatsu, ook wel drukpuntmassage genoemd (shi =vinger, atsu =druk), is een natuurgeneeswijze, ontstaan binnen de traditie van de oude Chinese geneeskunde.
Shiatsu is een behandelingsmethode die uitsluitend wordt toegepast met duimen, vingers en handpalmen. Druk op bepaalde punten van het lichaam leidt er toe dat ontregelingen worden opgeheven en gezondheid wordt hersteld of onderhouden.
Zoals alle van oorsprong Oosterse therapievormen is Shiatsu gebaseerd op het principe dat de levensenergie van de mens door een eigen systeem van energiebanen (de meridianen) stroomt. Dit eigen systeem is het energiestelsel. Vanuit deze benadering wordt de mens als eenheid van lichaam en geest (holistisch) beschouwd. Het is onmogelijk één gebied van het lichaam te behandelen zonder rekening te houden met het effect op het geheel. In een gezond lichaam stroomt de levensenergie ongehinderd. Het lichaam is dan in balans.


Als de energiestroom verstoord is, dan is het lichaam uit evenwicht en kunnen ziekte, pijn of andere klachten ontstaan. Met Shiatsu wordt de druktechniek gebruikt als intensieve therapeutische massage, die tegelijkertijd is gekoppeld aan het beïnvloeden van het energiestelsel via de meridianen.


LET OP:
Shiatsu wordt niet toegepast bij kanker, hartkwalen, virusinfecties, koorts, fracturen, brandwonden en open wonden. Shiatsu kan ondersteunend werken tijdens zwangerschap. 


Hoe werkt Shiatsu

In ons lichaam bevindt zich een netwerk van energiekanalen die meridianen worden genoemd. Hier stroomt Ki (energie) doorheen. Iedere meridiaan is verbonden met de functie van de interne organen, en wordt daarom naar het orgaan genoemd: Lever-meridiaan, Dikke Darm-meridiaan, Hart-meridiaan, enz.

Ki die door de meridianen stroomt, kan op sommige plaatsen geblokkeerd raken.
Door middel van diagnose spoort de shiatsu-therapeut op waar de blokkades zich bevinden. Diagnose vormt een belangrijk onderdeel van de behandeling.
Met behulp van vingers en duimen oefent de shiatsu-therapeut druk uit op de meridianen in het lichaam.
Hiermee wordt geblokkeerde Ki in beweging gebracht.
Deze doorstroming van Ki heft klachten op of vermindert deze en bevordert vitaliteit en gezondheid.
De druk wordt tijdens de behandeling aangepast aan de constitutie en de conditie van de cliënt.


De behandeling

Bij het eerste bezoek is het belangrijk om een goed beeld te krijgen van de klachten en de oorzaak hiervan. Hiervoor voer ik met U een intakegesprek waarbij geprobeerd wordt een duidelijk beeld te krijgen van de klacht. Tevens wordt gevraagd naar leef- en werkomstandigheden, voor zover dit noodzakelijk is voor de behandeling. Bij elk volgend bezoek wordt nagegaan welke reacties er zijn geweest op de behandeling en of er bijstelling noodzakelijk is. Ook vul ik de cliëntkaart in waar behalve Uw personalia, informatie bij wordt gehouden over de klacht, de behandeling en welke verbeteringen er bereikt zijn. Deze gegevens worden strikt geheim gehouden en worden uitsluitend gebruikt voor de behandeling.

Bij een volgende behandeling bespreek ik met de cliënt welke reacties hij/zij bemerkt heeft en welke wijzigingen er eventueel nodig zijn. Behandelingen vinden plaats op een comfortabele behandeltafel.
Na afloop van de behandeling, is er nog even tijd om rustig bij te komen of eventueel nog iets te vragen.

Voor de juiste plaatsbepaling van drukpunten en om de energie goed te voelen wordt er behandeld op de blote huid, men houdt alleen de onderbroek aan.  

Patricia Stamm'ler | Ruyghweg 11 | 1781 DA DEN HELDER | 06-53531697 | info@Dayala.nl | Rabobank: NL 54 RABO 0330692453 | KvK: 37108650 | BTW ID: NL002090264B71 (2020)